Skip to main content

Geluidsverwachting app biedt inzicht in verwachting

Het geluid van windturbines is sterk afhankelijk van het weer en met name de wind. RWE heeft meegewerkt aan het ontwikkelen en testen van de geluidsverwachting-app Geluidsverwachting.nl van Arcadis. De app ondersteunt het in direct zonder vertraging in beeld brengen en monitoren van  verwachtingen zoals het geluid van een windpark én het maakt het mogelijk op ieder moment van de dag eenvoudig en snel aan te kunnen geven hoe het geluid op dat specifieke moment wordt beleefd. 

De app geeft inzicht hoe het geluid van het windpark ter plaatse van een woning gedurende de dag en nacht kan veranderen en hoe zich dit verhoudt tot andere aanwezige omgevingsgeluiden, zoals verkeersgeluid in de buurt. Met de app krijgt men inzicht in de voorspelling van de mate van geluid voor de komende uren en dagen. 

App     

De app is ontwikkeld om meer kennis te verzamelen hoe omwonenden het geluid van een windpark ervaren en daar van te kunnen leren. Deze ontwikkeling zet RWE graag door in Heusden.

In november 2019 is de ontwikkeling van de app Geluidsverwachting.nl beloond met de Award voor Leefomgeving. Klik hier voor meer informatie en het jury-oordeel.

Ervaringen 
Vanaf 2017 is het gebruik van de app getest voor windpark Kattenberg-Reedijk in Oirschot/Oisterwijk, waarbij een jaar lang ervaringen zijn verzameld van omwonenden binnen een straal van 1,5 kilometer. De vele positieve ervaringen van omwonenden aldaar leidden ertoe dat Arcadis de app heeft doorontwikkeld. Zo zijn in de huidige versie van de app voorspellingen van het weer, de energieproductie van het windpark en eventuele slagschaduwbeleving opgenomen.   

 

Verwachting vanaf ieder willekeurig adres
De app maakt het mogelijk om voor ieder willekeurig gekozen adres een verwachting (komende 48 uur) in te zien naast een directe weergave van de lokale weersverwachting en de te verwachte energie-opbrengst. De app zet het geluidsniveau van het windpark in juiste verhouding ten opzichte van overige geluidsbronnen in de omgeving, zoals een snelweg.

Eenvoudig reacties geven
Via de app kunnen omwonenden makkelijk reageren. Zij kunnen hun geluidbeleving aangeven op een schaal van 1 tot 7.

 

screenshot-geluidapp


Leren van reacties
Op basis van de ontvangen terugkoppelingen wordt duidelijk hoe het geluid wordt beleefd en onder welke omstandigheden en komt er meer kennis beschikbaar over de invloed van het omgevingsgeluid en de meteorologische omstandigheden op dat specifieke moment. Die kennis wordt ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe windparken en bij de geluidsbeleving van omwonenden van bestaande windparken.
Ook bij windpark De Gelderse Waard zal de app worden ingezet. Op basis van de uitkomsten van de ervaringen (opgedaan in het eerste jaar dat het windpark draait), zal een RWE een plan opstellen voor het verminderen van geluid op momenten dat de omgeving het meest hinder ervaart. Bijvoorbeeld op winderige zonnige dagen, in het weekend bij terrasweer. 

(Windpark Kattenberg-Reedijk ligt in de gemeente Oisterwijk en Oirschot aan de snelweg A58 tussen Tilburg en Eindhoven.)